Plan zo snel en gemakkelijk je verjaardag

Je bent maar een keer in het jaar jarig en dat is een leuk moment om even volledig uit te pakken. Het is het moment om al je vrienden en familie weer te zien. Ook is het een goede reden om je uit te leven in de supermarkt om het je gasten zo veel mogelijk naar het zin te maken. Eigenlijk zijn de standaard visites op verjaardagen vaak al erg gezellig, maar het zou natuurlijk supertof zijn om eens wat anders te doen. Of het nu voor je kind is of voor jezelf. Of voor een vriend of vriendin die been jubileumleeftijd viert. Soms is het leuk om een verjaardagsfeest te geven die nooit vergeten zal worden. Maar waar te beginnen?

Het organiseren van een kinderfeest

Hoe zorg je nu voor een uniek verjaardagsfeest voor je kind of voor het kind van een vriendin of oom of tante. Belangrijk is om goed na te denken over een thema die je aan het feest kan plakken. Zo is het feest meteen voor iedereen tastbaar en beeldend en heb je bovendien een ideale rode draad om de rest van de organisatie van het feest aan te linken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de interesse van het kind. Is hij of zij een paardenliefhebber of praat ze honderduit over dolfijn. Of wellicht kun je inspringen op de favoriete tv-show, met iconen als Dora of Spongebob.

Bepaal de plaats en kies de gasten

Na een thema te hebben gekozen is de volgende stap de keuze van de plaats van het feest. Is er bijvoorbeeld genoeg ruimte bij jullie thuis om het thema goed tot uiting te laten komen of moet er verder gekeken worden. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een zwembad als locatie of een plek waar je kunt bowlen of midgetgolven. Of denk aan een actieve plek met een apenkooi of rolschaatsmogelijkheden. Is het winter? Dan is een schaatsbaan een unieke optie. Eenmaal een locatie bedacht, zijn er natuurlijk een aantal personen die het kind sowieso wil uitnodigen. Vraag natuurlijk vooral ook aan je kind wie er zou moeten komen en daarnaast kun je denken aan je de kinderen van je beste vrienden, en familie als neefjes en nichtjes. Een aantal tussen de vijf en vijftien kinderen maakt het een gezellig feest.

Maak de uitnodiging

Haal vervolgens je creatieve talenten uit de kast voor een enthousiaste en aantrekkelijke uitnodiging. Zorg dat je een leuke uitkiest of wellicht samen met je kind creatief aan de slag gaat. Je kunt er ook voor kiezen om een foto van je kind tot een uitnodiging te maken. Belangrijk is dat de uitnodiging vrolijk oogt en opvalt tussen andere paperassen. Zodat menig blik er nog eens op valt en er vooral geen belangrijke feestdatum vergeten wordt. Wanneer je kort maar krachtig de geadresseerde, de locatie en de tijd noemt, is het belangrijkste in een oogopslag te lezen. Laat ook duidelijk je telefoonnummer naar voren komen en vraag of degene even laat weten of hij of zij aanwezig in. Vraag ook vooral dat ze zich voorbereiden op het thema of de activiteit door bijvoorbeeld zwemkleding of sportkleding mee te nemen.

Een onvergetelijke dag

Om de verjaardag van je kind goed te laten verlopen is een goede voorbereiding vereist. Zorg dat je op tijd de boodschappen doet voor de dag zelf. Een taart mag uiteraard niet ontbreken en bijvoorbeeld pizza is een aantrekkelijk keuze wanneer de tijd van het feest een avondmaal met zich meebrengt. Een leuke goodie of foodiebag als verrassing voor de gasten om mee naar huis te nemen in het thema van je feestje is natuurlijk het ultieme aandenken aan een leuk geslaagd feestje. Mocht het een thuisfeest worden dan is het natuurlijk handig om op alle weersomstandigheden voorbereid te zijn en verschillende groepsspellen achter de hand te hebben. Denk aan twister, yoghurt- of snoephappen of een kleine thuisfilm maken. Op deze manier zal je kinderfeest ongetwijfeld slagen.

Een volwassen feest organiseren

Natuurlijk vinden volwassenen het net zo leuk als kinderen om eens flink uit te pakken met de verjaardag. Eigenlijk mag het bij elke leeftijd natuurlijk, want elk nieuw jaar is er een om te vieren. Toch wordt er vaak volop uitgepakt wanneer iemand bijvoorbeeld 25, 30 of 50 wordt. Een feest is vooral de gezelligheid van het samenzijn en de extra’s middels een spel of activiteit. Uiteraard hoort er drank en eten bij om tot een volledig feestplaatje te komen. Hier een aantal handige tips om het feest tot in alle puntjes perfect te doen slagen.

Tips & Tricks voor het plannen van je verjaardag

Eigenlijk plan je een volwassen verjaardag niet heel anders als dat van een kind. Wederom is de keuze voor een datum en locatie allereerst erg belangrijk. Denk hierbij aan de populariteit van het weekend en de afstanden die vrienden en familie af kunnen leggen. Maak vervolgens een gastenlijst. Wees creatief met je uitnodigingen. Heeft je feest bijvoorbeeld een bepaald thema, zorg dan dat je uitnodiging net zo spectaculair wordt als je thema. Is er een dresscode, vergeet deze dan ook niet te melden. Voordat je losgaat met geld om je verjaardag te vieren, bepaal eerst wat je budget is. Zo weet je bijvoorbeeld of je ergens goedkoop moet blijven zoeken of je meer kunt uitgeven dan je in eerste instantie dacht.

Muziek, eten en gezelligheid

Wanneer je thuis een feest viert is het populair om een buffet met eten te serveren. Het eten kan je al gemakkelijk voorbereiden en hoef je tijdens het feest alleen nog maar neer te zetten. Iedereen kan dan lekker spontaan zijn gang gaan. Zorg dat je locatie vrolijke en feestelijk oogt door leuk uit te pakken met decoratie. Het is altijd goed om een paar activiteiten en spellen achter de hand te hebben, waarmee het feest nog meer interactiever en gezelliger kan worden. Wees vooral niet bang je vrienden om hulp te vragen, dat zullen ze eerder als een eer beschouwen. Tijdens het feest is het belangrijk dat je probeert iedereen een praatje te gunnen en bovenal ook zelf flink te genieten.