Sportevenementen plannen doe je zo

Het is heerlijk om af en toe heerlijk te sporten. Menigeen doet dit in zijn vrije tijd. Hoe tof is het dat je dan af en toe kunt meedoen aan een sportevenement Denk bijvoorbeeld aan een marathon, een triatlon of een voetbaltoernooi. Het is de ideale plek voor een dosis sportiviteit en gezelligheid, maar ook vriendschappelijke competitie. Wedstrijden voor een heerlijk adrenalinegevoel en ook teamwork. Een sportevenement dient er een te zijn die aantrekkelijk is voor de sporter, maar ook voor de toeschouwer en de supporter. Dit alles hoort natuurlijk op een toffe sportplek, die veilig, aantrekkelijk en onweerstaanbaar is en waar veel mogelijk is. Hier volgen een aantal handigheidjes wanneer je een sportevenement wilt plannen.

Zorg voor volwaardige wedstrijden

Wanneer men besluit aan een sportevenement deel te nemen wil men ook spelen en alles eruit halen dat er in zit. Kies je dus voor en voetbalevenement, zorg dan dat elke wedstrijd genoeg speelminuten heeft, waarin teams zich goed kunnen profileren. Denk bijvoorbeeld aan minimaal een kwartier tot dertig minuten. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor andere teamsporten als basketbal, handbal of volleybal. En zorg dat je bij een triatlon of een obstakel run de baan lang genoeg maakt met een uitdagend parcours. Ook wanneer er tijdloop is mag je nooit tekortdoen aan de speeltijd van wedstrijden. Ze moeten natuurlijk allemaal volwaardig aan elkaar zijn. Kort dan bijvoorbeeld de pauze in of kijk buiten de wedstrijdtijden of je eventueel iets kunt inkorten of kunt missen.

Hou rekening met blessures

Het is natuurlijk niet onbekend dat en sportevenement blessures met zich mee kan brengen. Zorg naast een goed medisch team tijdens je evenement voor een juist registratieformulier, waarbij je de aansprakelijkheid neerlegt bij de ouders en de deelnemers. Dit kun je doen door een speciaal formuliertje bij de registratie te laten ondertekenen. Zorg daarnaast voor voldoende eerste hulp. Een EHBO doos is een absolute must voor kleine verwondingen als schrammetjes en ander vervelende verwondingen. Daarnaast is een team van professioneel getraind medisch personeel een vereiste. Wees ook bewust van EHBO kennis onder je staf, zodat ernstige ziektes als een hartaanval snel herkend worden en er goed actie ondernomen kan worden.

Aanbod van kleedkamers en kluisjes

Elk sportevenement dient een redelijk aanbod van kleedkamers en kluisjes te hebben. Spelers komen wellicht van heinde en verre en dan is het belangrijk dat ze zich ergens kunnen omkleden en waardevolle spullen veilig kunnen achterlaten. Deze kleedkamers kun je verdelen naar geslacht. Is een echte kleedkamer niet aanwezig kijk dan naar aanwezige ruimtes en of je deze kan laten ombouwen tot een kleedkamer. Zorg dat deze kleedkamers ten allen tijde toegankelijk en open zijn. Maak ook duidelijk dat de spelers verantwoordelijk zijn voor hun eigen spullen en jullie niet aansprakelijk zijn voor diefstal en verloren spullen. Spoor ze dus aan om slotje mee te nemen en eventuele kluisjes goed te gebruiken.

Beloningen en medailles

Een sportevenement kan natuurlijk niet plaatsvinden zonder de aanwezigheid van aantrekkelijke trofeeën die te winnen zijn. Alhoewel iedereen natuurlijk om het plezier speelt wordt een beloning stiekem verwacht en is het dan ook onmisbaar. Zo kun je bijvoorbeeld een podia maken voor de eerste, tweede en derde winnaar. Zorg in ieder geval dat je leuke bekers of beloningen hebt om te kunnen overhandigen met de mogelijkheid voor inscriptie, bijvoorbeeld wanneer het een jaarlijks terugkerend evenement is. Wanneer je een sportevenement voor kinderen organiseert is het leuk om elke deelnemer een medaille te geven of een vaantje als aandenken aan het evenement en omdat het voor kinderen erg belangrijk kan zijn voor een vervolgdeelname wanneer ze beloond worden. Bij verdriet en teleurstelling is het verstandig om betrouwbare mensen in je team te hebben, die ouders en kind te woord kunnen staan over bepaalde beslissingen van bijvoorbeeld de scheids op een goede communicatieve manier.

Het onder de aandacht brengen van je sportevenement

Wanneer je sportevenement staat is het zaak om je toekomstige deelnemers op de hoogte te stellen van het bestaan van dit fantastische event. Momenteel is het ondenkbaar om niet via sociale media je evenement onder de aandacht te brengen. Daarnaast blijft mondeling reclame en sterk aandeel leveren in het promoten van events. Zo kun je coaches en trainers van desbetreffende sport je evenement bij de leerlingen en sporters laten promoten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld mee doen als team. Afhankelijk van het sportevenement kun je bijvoorbeeld promo materiaal in scholen hangen, sportclubs of fitnessruimtes. Denk ook gelijk aan een oproep voor vrijwilligers, want een flink aantal mensen bij elkaar te krijgen kan nog een beste klus zijn.

Leuke extra’s tijdens je sportevenement

Om je evenement voor iedereen aantrekkelijk te maken is het lijk om een bepaald aantal nevenactiviteiten te organiseren. Een penalty competitie bijvoorbeeld op een ander veldje. Wanneer teams bijvoorbeeld moeten wachten kunnen ze zich daar uitleven en ook eventuele supporters kunnen verlekkerd worden om een balletje mee te trappen. Het doel van je sportevent is om iedereen positieve vibes te geven en wanneer je vroeg begint met plannen en de juiste mensen bij elkaar vind zal je sportevenement zeker slagen.