Zo plan je een onvergetelijke trouwerij

Het plan om te trouwen is daar. Jullie zijn beide in een roes van blijheid en kunnen niet wachten tot de grote dag. Maar het ja-woord geven is een ding, het plannen van een trouwerij vergt nog een hele voorbereiding. En waar begin je zoiets? Het plannen van een trouwerij doe je gemiddeld maar een keer in je leven. Of je vriendin heeft je net gevraagd hun ceremoniemeester te zijn en laat een groot deel van het plannen van de trouwerij aan je over. Dit wil je natuurlijk perfect en tot in de puntjes geslaagd uitvoeren. De volgende stappen helpen je een onvergetelijke bruiloft te plannen.

Stappenplan voor het plannen van een trouwerij

Laat je allereerst niet afleiden door grote thema bruiloften die je bijvoorbeeld op televisie voorbij ziet komen. Begin eerst met een lijstje wie je allemaal graag op je bruiloft zou zien. De gasten zijn een van de belangrijkste aspecten van een bruiloft, het zijn immers de mensen met wie je deze gave gebeurtenis wilt delen. En de mensen met wie je er nog lang over na kunt praten. Of het nu je naaste vrienden en familie zijn of een ruime vriendenkring vanuit alle hoeken van je leven. Het belangrijkste is een trouwerij te beginnen met het uitschrijven van je gastenlijst. Het vervolg van de planning is immers afhankelijk van het aantal mensen dat komt. Denk aan de kosten en locatie bijvoorbeeld.

Het kiezen van een locatie

De keuze van je locatie bepaalt gelijk de setting en sfeer van je feest. Zo kun je de keuze op een mooie buitenlocatie laten vallen en meer in sprookjesbosachtige sferen terecht komen met romantische lichtjes hangend in de bomen en veel bloemen. Je kunt ook op de nette chique toer gaan en een luxe balzaal huren of een gezellige antieke zaal. Zodra je het aantal gasten op een rijtje hebt kun je verder met de locatie. Zorg dat deze minimaal drie uur binnen het bereik van je gasten is. Hou je keuzes beperkt tot een bepaalde stad of gebied en zoek daarin dieper naar het soort locatie die jij wenst. Het internet is een goed hulpmiddel om je te laten inspireren. Zo kan je interesse liggen bij een industriële of gerecyclede look of wellicht bij een mooi gelegen landhuis aan een meer.

De muziek voor het feest

Waar je bij het kiezen van de plek ook goed aan moet denken is dat het feest wat jij graag wil er gevierd kan worden. Is er ruimte om te eten, is er een goede potentiële dansvloer. Mag je zelf cateren of wordt dit erbij geleverd en vooral mag de muziek die jij graag wil er gedraaid worden. Om een feest namelijk echt tot een swingende onvergetelijke avond te brengen is een goede muziekkeuze een heel belangrijke factor. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een bandje dat komt spelen en dan later overgaan op een dj. Of wellicht gelijk de dj achter zijn tafel zetten. Eentje die het publiek goed mee weet te slepen en een goede mix kan leveren van jullie muziekkeuzes met zijn of haar aanstekelijke mixjes.

Eten en drinken op het juiste moment

Nog een factor welke van belang is om het de gasten optimaal naar het zin te maken op jullie bruiloft is genoeg aanbod in eten en drinken. Zorg dat er genoeg tijd is gedurende dag voor een hapje en een drankje. Zou hou je de gasten tevreden en ook voor jullie is het fijn dat dit goed gepland wordt. Dit kunnen eerst broodjes tijdens de lunch zijn, later een heerlijk taartje, wellicht wat hartige snacks om uiteindelijk een gezellige avondmaaltijd te houden. Hier kun je denken aan ronde tafels, waar de gasten een stoel toegewezen krijgen en geserveerd worden of je kan iedereen op de vrije loop laten gaan langs en heerlijk geurend buffet. Dit alles vindt plaats in vrolijke kleurrijke ruimtes die gezelligheid en feest ademen.

Een programma tijdens je bruiloft

Je hebt absoluut geen grote thema’s nodig om je trouwerij geslaagd te laten zijn. Maar een leuk programma doet vaak wel gouden wonderen. Het is een leuke manier om de tijd op een leuke en gezellige manier door te brengen en alles uit deze speciale dag te halen dat er in zit. Ook leren je gasten elkaar dan op een speelse manier kennen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen overdag wat in de natuur te doen, zoals bootje varen of een wandeling door het bos met een boswachter. Je kunt er ook voor kiezen om in een mooi park eventuele stukjes te laten opvoeren die je familie en vrienden voor jullie in petto hebben. Wellicht kies je voor een traditionele kerkdienst na het eten of besluit je te trouwen op het strand. Middels een programma kun je op een leuke manier de omgeving bij je bruiloft betrekken.

Een passend programmaboekje op je trouwerij

Hoewel niet verplicht vinden vele koppels het een geslaagd idee om een programma boekje voor de trouwerij te maken. Op deze manier weten de gasten waar ze aan toe zijn. Wellicht heb je dag gasten en avond gasten. Voor beide kun je een passend programmaboekje maken die je indien bekend al mee kunt sturen met de uitnodiging. Bovendien is het een leuk aandenken aan jullie trouwerij en kunnen gasten er nog eens over vertellen aan de hand van het boekje. Wie weet is er iets wat iemand aantrekkelijk vond en graag wil onthouden, dan is het programmaboekje een handige reminder.

De look van je programmaboekje

De voorkant van het boekje kun je heel basic laten. Het belangrijkste is dat jullie als koppel op de voorkant pronken, inclusief jullie namen en trouwdatum. Aan de binnenkant kun je jullie muziekkeuze verklappen, gedichten of quotes die wellicht ter sprake komen. Het moment van de ring en wellicht een gebed in het geval deze in de ceremonie opgenomen is. Ook eventuele religieuze liederen kun je in het boekje neerzetten. Eventueel kun je nog uitschrijven wie je bruidsmeiden en getuigen zijn, je ouders en de voorganger. Zo is het boekje een handige leidraad gedurende je trouwerij en vormt het nog lang een inspiratiebron voor je gasten.