Zo zorg je voor een stijlvol festival

Wanneer het zomerseizoen is begonnen vliegen de festivals je om de oren. Wie heeft er rond deze tijd geen zin in een festival. De voetjes van de vloer op je favoriete dj of een uur lang genieten bij een te gekke band. Lekker kamperen op het festivalterrein samen met vele andere festivalgangers. Even helemaal weg zijn en toch dichtbij. De verschillende concerten en muziek brengen je naar andere sferen en dat voelt net als een kleine minivakantie. Het liefst zou je hier dagen willen blijven. Heerlijk chillen in het gras, genieten van het eten van een van de lekker foodstandjes, op heerlijk bankjes van de prachtige vormgeving genieten van spontane kleine concertjes. Alles is mogelijk op een goed en aantrekkelijk muziekfestival of bij een tof concert. Hoe zorg je er echter voor dat een muziekfestival naar behoren loopt?

Het plannen van een muziekfestival of concert

En idee kan al lang in je hoofd zitten. Je zit wellicht al jaren te broeden op een uniek festivalconcept. Nu is het eindelijk tijd dat deze uit je hoofd komt en vorm krijgt in een daadwerkelijk haalbaar fysiek concept. Hierbij moet je ook de aspecten als het weer, de sfeer, de muziek en de mensen goed in je achterhoofd houden. Verder volgens eten, vormgeving en vrijwilligers een belangrijk aspect. Hieronder volgen een aantal tips en tricks om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het organiseren van een muziekfestival of een concert.

Tips en tricks voor het organiseren van een muziekfestival

Een muziekfestival of concert vraagt natuurlijk allereerst om een heleboel technische geluidsapparatuur. Allereerst is het dus belangrijk om een team te vormen, waarin zich ook geluidsmannen- en experts bevinden, die je kunnen helpen met het technische aspect van het evenement. Er komt namelijk heel veel kijken bij de akoestiek van een band of dj en daar kunnen zij je alles over vertellen. Bovendien hebben zij ook weer connecties waar jij dan wellicht van mee mag profiteren. Ook voor het licht zorgen zij voor de juiste apparatuur en mensen, zodat de lichtshow, welke tegenwoordig ondenkbaar is bij een dj of elektronische band, goed verloopt.

Zorg voor genoeg tijd en mensen

Geef jezelf ruim voldoende tijd om het muziekevenement te organiseren. Er zijn zoveel verschillende aspecten waar aan gedacht moet worden. Met de datum, locatie, doelgroep, muzikanten, geluidstechniek en vormgeving ben je er nog lang niet. Het moet ook nog flitsend in de media worden gebracht, je hebt een goede PR nodig. Kortom er moet promotiemateriaal gemaakt worden en er moet natuurlijk geld in het laatje komen. Wellicht sponsor geld, maar wie weet heb je ook nog andere leuke manier om aan sponsorgeld te komen. Of wellicht kun je partners iets bieden op je terrein, waarvoor jij weer een zakcentje kunt vragen. Neem bijvoorbeeld de vele foodtrucks. Die staan maar wat graag op jouw festivalveld, ze maken immers een mega omzet met zoveel mensen. Het is dus niet raar om hier een som geld voor te vragen. Eigenlijk een win-win situatie. En je gasten hebben gelijk toegang tot eten en je verdient er nog eens aan ook.

Zorg voor een ruime indeling op locatie

Ook erg belangrijk is de indeling van je locatie. Vaak worden festivals gehouden op grote velden en worden er random een paar grote podia geplaatst. Deze dienen natuurlijk ver genoeg van elkaar af te staan, zodat het geluid elkaar niet in de weg zit. Verder moet er rekening gehouden worden met de backstage ruimtes van de artiesten achter elke podia. Natuurlijk moeten er toiletkarren komen om genoeg wc’s voor al die gasten beschikbaar te stellen. En natuurlijk een groot deel van de ruimtes dient voor een van de belangrijkste elementen van een meerdaags festival gereserveerd te worden. Namelijk de camping velden. Ook is het handig hier nog een scheiding in te maken voor tenten aan de ene kant en campervans en caravans aan de andere kant.

Belangrijke zaken om niet te vergeten

Hiermee ben je er nog niet. Je hebt namelijk ook vergunningen nodig om bepaalde podia en dingen op je terrein te hebben staan. De vormgeving van je festival moet ook nog eens brandvriendelijk zijn. Om je ingang goed te laten opvallen is het belangrijk dat je hier een uniek ontwerp voor bekend, waardoor de mensen gelijk doorhebben wat het thema van het festival of het concert is. Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg beveiliging hebt. Mensen die bij de ingang eventuele tickets en/of bandjes controleren. Maar ook genoeg mensen o het terrein die checken of de regels wel gehandhaafd worden. Bovendien is een muziekfestival een fantastische plek voor jonge ondernemers om hun werk in kaart te brengen en kun je naast eten ook vele tenten, plekken aan wellicht jonge kledingmakers of drankmakers kwijt. Zo krijg je een enorm gevarieerd festival, waar menigeen in een perfecte atmosfeer kan genieten van heerlijke muziek.